Kocaeli Ticaret Odası Bakan Nebati’yi Ağırladı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kocaeli Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen "Kocaeli İş Dünyası Buluşması" programında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünya ekonomisindeki gelişmelere ilişkin, “Tüm ülkelerin maruz kaldığı, 2. Dünya Savaşı sonrasında belki de yaşanan bu en zorlu süreçten Türkiye, güçlenerek ve büyüyerek çıkmayı başarmıştır.” dedi. Nebati, Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen “İş Dünyası Buluşması” programına katıldı.
Nebati, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin adeta dinamosu olan Kocaeli’nin, sadece sanayisiyle değil, tarımdan turizme kadar bütün değerleriyle Türkiye’nin adeta parlayan bir yıldızı konumunda olduğunu söyledi.
Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’ta yapmış olduğu konuşmada
Yakın geçmişte yaşadığımız pandemi sonrasında Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ekonominin tüm paydaşları olumsuz yönde etkilendi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz, 2022’nin tamamında büyüme, istihdam ve ihracatta pozitif ayrıştı. Temel sorun olan enflasyon bakımından da zirveden dönüşün başladığı açıkça gözlemlenmektedir. İlimiz, Sahip olduğu limanları, Ulusal-uluslararası büyük ölçekli yatırımcıları,
OSB’leri, Sanayi Siteleri, Teknoparkları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Serbest Bölgeleri, Bilişim Vadisi, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ve üniversiteleri ile ülkemizin en önemli şehirlerinin başında gelmektedir.
Üretime, istihdama, ihracata yüksek düzeyde katkı sağlayan, katma değerli ürünler üreten, turizmin farklı biçimleri için potansiyel taşıyan kentimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında da ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerin başında yer almaya devam edecektir.
Kocaeli Ticaret Odası olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren iş dünyamızın sorun ve beklentilerini ortak akıl ve istişare kültürünü kullanarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanalıyla kıymetli bakanlarımız ve ilgili kurumlarımıza aktardık.
- 11 Ocak’ta lansmanını gerçekleştirdiğiniz ‘Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketi’ kapsamında işletmelerimize sunulan 14 ayrı destek kaleminde 250 milyar TL’lik yeni kredi paketi,
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Yeni Konut Finansman Modeli ile Yeni Evim Kampanyası,
- Ve mükellef bildirim kolaylığı kapsamında ticari hayatı kolaylaştırıcı yeni düzenlemeler için Kocaeli iş dünyası adına teşekkürlerimi arz ederim.
Çözüm odaklı yaklaşımınız sayesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iş dünyamız arasındaki diyaloğun çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğine canı gönülden inanıyoruz. Bugünkü toplantımızı da çok önemli bir adım olarak gördüğümüzü paylaşmak isterim.
Üyelerimizden iletilen sektör sorunlarını derleyerek bir rapor oluşturduk. Söz konusu raporumuzu sizlere takdim edeceğiz fakat önemli gördüğümüz birkaç hususu kürsüden de dile getirmek istiyorum.KOBİ’lerin finansmana erişiminin sağlanması Türkiye Ekonomi Modeli’nin başarısı açısından da önemlidir.
- Açıkladığınız yeni KGF destek paketlerine ilave olarak geçtiğimiz yıllarda üyelerimize sunduğumuz Nefes Kredisi’nin 2023 yılının ilk çeyreğinde tekrar hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte KGF kredi teminleri ile ilgili Bankaların uygulamalarının denetlenmesi üyelerimizden sıklıkla iletilen konuların başında gelmektedir.
- İhracatçı firmalarımızın Türk Eximbank kredilerine ulaşmada sorunlar yaşadığını biliyoruz. Bu konuda da gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilmektedir.
Katıldığınız her toplantıda muhakkak sizlere iletilen Katma Değer Vergisi ile ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

- Vergi iade ve mahsuplaşma sürecinde yaşanan zaman kayıpları,
- Yatırım teşvik belgesi sahibi firmalara kesilen faturalarda yaşanan sorunlar,
- KDV kanunda yer alan istisnaların fazlalığı,
- Zorunlu ihtiyaç maddelerinde (hasta bezi, bebek bezi v.b.) ve evcil hayvan mamalarında KDV oranının yüzde 1’e sabitlenmesi,
- Dayanıklı tüketim malzelemeleri sektöründe KDV oranının yüzde 8’e sabitlenmesi,
- Ağaç, Ahşap ve Orman Ürünleri sektöründe mobilya sektöründe olduğu gibi KDV oranının yüzde 8’e sabitlenmesi,
- Eğitim sektöründe KDV oranlarının yüzde 1 olarak belirlenmesi,
Ayrıca;
- Kamuya iş yapan müteahhitlerin alacaklarının zamanında ödenmesi,
- İş insanlarının vize sorunlarının gün be gün artması nedeniyle yeşil pasaportun tekrar gündeme alınması,
- SUT fiyatlarının döviz kuru baz alınarak güncellenmesi,
- Sigorta acentelerinin yaşadığı sorunların çözülmesi,
- İnşaat sektöründe gelir vergisi oranlarının yüksek olması nedeniyle yaşanan kayıpların giderilmesi,
- 000 TL ve üzeri sermayeli Anonim Şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun işletmelere olan maliyetinin düşürülmesi,
- Kar Payı dağıtımında alınan stopaj vergisinin kaldırılması veya azaltılması,
- Enflasyon muhasebesi uygulamasının artık zorunlu olması gibi konuların gündeme alınması önem arz etmektedir.
Son olarak 2015 yılından buyana Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde eğitim-öğretime devam eden okulumuz Özel KOTO Arslanbey OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında bilgi vermek istiyorum.
43 öğretmen ve 592 öğrencisiyle Endüstriyel Otomasyon ve Makine Teknoloji bölümlerinde iş dünyasının talep ettiği nitelikli personeli yetiştirmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimizin ücretsiz eğitim aldığı okulumuz için Hazine ve Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarımız tarafından sağlanan desteklerin artmasını talep ediyoruz.
İstişare, ortak akıl, kurumlar ve paydaşlar arası koordinasyon ile büyük Türkiye hedefine güçlü adımlarla ilerleyeceğimize inancımız tamdır.
Cumhuriyetimizin 100. yılında yeni atılımlarla ülkemizi hedeflediğimiz noktalara getireceğimiz ümidiyle teşrifleriniz için teşekkürlerimi sunuyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. dedi