Körfez'de Örnek Bir Okul

Bir geminin doğru rotada ilerlemesi ve hedefine sağlıklı bir şekilde varması için kaptan ne kadar önemliyse ; bir okulda eğitimin kaliteli olması içinde müdür aynı önemi taşır. Bu güne kadar bir çok okulu ziyaret ettim; bir çok idareci ile görüştüm. Ziyaretine gittiğim eğitimci idareciler içinde hakikaten çok güzel hizmetlere imza atan idareciler gördüm. Tebrik ettiklerimde oldu.
Lakin, Körfez’in en ücra ve diğer okul müdürleri tarafından ‘Varoşların okulu’ olarak tabir edilen Körfez Seka Çocuk Dostları Okulu’nda gördüklerim beni bir hayli şaşırttı. İtiraf edeyim ki, bu güne kadar bende bu okulu, imkanların var olmadığı, iyi eğitimin verilmediği okul olarak algılıyordum. Yanılmışım. Yanıldığımı, okul müdürü idealist eğitimci İbrahim Çağdaş’ın 13 dakikalık okulu tanıtmasıyla anladım.
Evet evet, sadece 13 dakika bize bilgi verdi. İnanın, bütün okul müdürlerinin gelip görmesi gereken hizmetlere imza atmış. İnanın bu okul müdürü ile ilk defa tanıştım. Bir program var denildi, kıramadığım bir arkadaşımın ısrarı üzerine bu okula gittim. Ama hayran kaldım. Bakınız; okullarda merdiven altını bilmeyenler yoktur; tam bir çöplük alanıdır. Lakin burada öyle bir şeyle karşılaşıyorsunuz ki, ‘Hayret..!’ demekten kendinizi alamıyorsunuz.
Okulun binasının tam girişinde bir merdiven var. Merdiven altı, renkli kağıtlarla süslenmiş ve bir akvaryum konulmuş. Canlı akvaryum. Müthiş bir görüntü, okula girenlerde pozitif enerji ve duygu oluşturuyor. Bir üst kata çıktığımızda, koridora bir kütüphane yapılmış. Ve kütüphanenin yapılış şekli ‘OKU’ görselini içeriyor. ‘AL GÖTÜR, OKU GETİR’ diye sloganla öğrenciler istediği zaman kimseden izin almaksızın okumak istediği kitabı alıyor, götürüyor; okuyor, geri kütüphaneye bırakıyor.
Bunun için kütüphane bölümünde bir görevli bulunmuyor; öğrenciler bu uygulamanın güzel yanları benimsetilmiş, öğrenciler ise kendilerine verilen tavsiyeleri eksiksiz yerine getiriyorlar. Koridorlar yenilenmiş; okul koridor duvarları çocukların psikolojisine olumlu katkı sağlayacak şekilde psikologlarda alınan tavsiyelere göre boya kullanılmış. Kapılar ayrı bir süsleme ile okula güzel bir hava katmış. okula girdiğiniz andan, çıktığınız ana kadar sanki kendinizi adeta bir gül bahçesinde hissediyorsunuz.
Halk arasında ‘Varoş bir okul’ olarak algılanan bu okulu, değil sadece Körfez’in Kocaeli’nin en iyi okulu haline getiren ve sadece kendisiyle 13 dakika görüşebildiğim İbrahim Çağdaş’ı tebrik ediyorum. Bu okuldan ayrıldıktan sonra, hemen İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Okutan’ı aradım. Kendisine, ‘Her daim eksik bir mesele hakkında bilgi almak için arıyordum; bu gün zat-ı alileriniz huzurunda bir okul müdürüne teşekkür etmek için aradım’ dedim.
Şaşırdı ilkönce Sayın okutan, ‘Sonra biraz önce bahsettiğim konulardan kısmen bahsettim ve müdüre teşekkür ettiğimi söyledim. Tabi ki bir yönetici olarak İbrahim Okutan’da sevindi. Böyle güzellikler karşısında sevinilmez mi? Kısacası, idealist bir eğitimcinin neler yapabileceğini ben bu okulda gördüm. Keşke her okul müdürü üzerine düşeni yapabilse.
İnanın çok güzellik ortaya çıkar eğitim kurumlarımızda. İşin özü şudur ki; ‘bakarsan bağ, bakmaz isen dağ olur’ atasözü burada en güzel şekliyle kendini göstermiş ve okul ‘gül bahçesi’ olmuş. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Tebrik ediyorum. Tebrik ediyorum; çok daha güzel cümlelerle kutlamak gerekirse, eğitimcilerin elinden öpüyorum. Mevla sizlerden razı olsun…
.
.